vrijdag 8 mei 2020

πΈπ‘π‘œπ‘›π‘œπ‘šπ‘–π‘ π‘π˜©π‘’ π‘–π‘šπ‘π‘Žπ‘π‘‘ π‘£π‘Žπ‘› π˜©π‘’π‘‘ π‘π‘œπ‘Ÿπ‘œπ‘›π‘Žπ‘£π‘–π‘Ÿπ‘’π‘ 

Dag lieve lezertjes

Vandaag zal ik het hebben over de economische impact die het coronavirus heeft te weeg gebracht. Hiervoor heb ik FOD geraadpleegd. Ik zal het eerst specifiek hebben over de impact op de Belgische economie.
Dalende cijfers voor de economie door Corona

De impact van het virus op de Belgische economie
Doordat vele handelszaken en fysieke winkels werden opgelegd om hun deuren te sluiten voor het verspreiding van het virus in te perken, worden volgende sectoren sterk getroffen: detailhandel, vrijetijdsbesteding, toerisme, horeca, transport en evenementen.  Ook niet alle bedrijven kunnen aan e-commerce doen waardoor die bedrijven en zelfstandigen in gevaar kunnen treden, hun verkoop daalt sterk of zelfs soms een volledige stopzetting in verkoop. In ondernemingen die niet beschikken over voldoende cashflow is het moeilijk om zo'n dergelijke aanhoudende crisis te overleven. 

Volgens Economic Risk Management Group (ERMG) 
Zou de bedrijvigheid van de Belgische ondernemingen in 2020 dalen met 33% als gevolg van de coronacrisis (enquΓͺte uitgevoerd tussen 17-23 april 2020). Deze daling is het meest uitgesproken in volgende sectoren:
  • Horeca (gemid. omzetdaling van 90% sinds beperking maatregelen);
  • Kunst-, entertainment- en recreatiesector (- 85%);
  • Detailhandel-niet voeding (-80%).
Door de onzekerheid van de coronacrisis zullen daarnaast ook vele ondernemingen hun investeringsplan herzien. Een derde van de bevraagde ondernemingen hun geplande investeringen zijn uitgesteld tot een latere datum in 2020 of volgend jaar. Daarnaast nog een derde die ze voor onbepaalde duur hebben uitgesteld. Maar slechts één op de acht ondernemingen zullen geen herziening doen op hun investeringsplan. 


Niet alleen is er een daling van de consumptie-uitgaven en de investeringen ook krijgen bedrijven uit diverse sectoren te maken met een verstoring aan aanbod (toeleveringsproblemen, voorraadtekort, liquiditeitsproblemen). 

Buitenlandse handel met directe handel van goederen en diensten tussen besmette landen met BelgiΓ« staat ook onder druk. Wij BelgiΓ« focussen ons vooral traditioneel op de landen van de Europese Unie, met in het bijzonder Duitsland, Frankrijk en Nederland. Ook ItaliΓ« vormt een belangrijke handelspartner voor invoer. 

Coronavirus zorgt voor stijging van de werkloosheid
Werkloosheid door coronavirus

"In de VS, de grootste economie ter wereld, zijn de afgelopen vijf weken meer dan 26 miljoen banen verloren gegaan. In maart had 4,4% van de Amerikaanse beroepsbevolking geen baan. Dat was het hoogste percentage sinds augustus 2017, volgens het Bureau of Labor Statistics. Ook andere landen, waaronder AustraliΓ« en Zuid-Korea, lieten een stijging van hun werkloosheidscijfers zien. Sommige economen waarschuwen dat de situatie nog verder kan verslechteren." (beursduivel,2020). 

We kunnen dus wel besluiten dat de economie heel erg lijd onder deze pandemie. Ik denk dat we hier nog zeer lang zullen over spreken. Zelf merken we dit natuurlijk ook als we naar de winkels gaan dat er bepaalde zaken onaangevuld blijven. Laten we met zen allen hopen dat door de versoepeling toch enkele bedrijven terug wat licht zien in deze voor hen donkere periode!

Tot de volgende!

Schania

Gebruikte bronnen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten