donderdag 7 mei 2020

π‘†π‘œπ‘π‘–π‘Žπ‘Žπ‘™ π‘Šπ‘’π‘Ÿπ‘˜π‘’π‘Ÿπ‘ 

Dag lieve lezertjes

Vandaag zal ik mijn eigen visie eens geven over wat de gevolgen zullen zijn voor de sociaal werkers.
Want ook voor hen zullen er gevolgen voelbaar zijn.

Sociaal werker

Wat?
Met ons diploma hebben we een zeer breed werkveld waaronder:
  • Justitiehuis
  • Arbeidstrajectbegeleiding
  • Zorg voor kinderen en gezinnen
  • Bijzondere jeugdbijstand
  • Diensten jeugdrechtbank
  • Ouderenzorg
  • Thuiszorg
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Integratie van minderheden
  • Onderwijs
  • Rekrutering en selectie
  • Welzijnscoach
  • ...
Zoals je kan zien is deze zeer breed en kan deze zeer uiteenlopend zijn. Maar we werken dus met en voor mensen. Dat allemaal om hen te helpen en te begeleiden. 

Invloed coronavirus
Volgens mij zullen er heel wat gevolgen zijn voor een sociaal werker. Zo denk ik onder andere aan een jeugdinstelling waar de kindjes allen continu bij elkaar hebben moeten zijn (wat ongetwijfeld super lastig moet zijn). Ze hebben geen dag "rust" gehad. De kinderen zien er van af om hun ouders niet te kunnen gaan zien. Dit heeft ongetwijfeld voor vele ruzies, discussies en moeilijkheden gezorgd binnen de leefgroepen. Waar de sociaal werker dan als begeleider moet gaan tussenkomen en moet weten hoe ze er best op reageren. Voor zowel de sociaal werker als het kind moet dit een zeer drukke periode geweest zijn. Waar er waarschijnlijk heel veel van hen enorme hoofdpijn zullen hebben gehad. 

Daarnaast heb je dan de sociaal werker die mensen helpt men hun papieren of betalingen. In deze periode zal het heel moeilijk geweest zijn om iedereen te kunnen helpen waar nodig. Vele instanties zullen ook even hun deuren gesloten hebben terwijl er misschien wel enkele zaken moesten in orde gebracht worden. Dus dit heeft zeker ook veel heel wat druk gezorgd bij de sociaal werker en de persoon in kwestie. Want je wil natuurlijk dat alles in orde geraakt. 

Een sociaal werker die te werk gesteld is binnen de ouderenzorg zal het ongetwijfeld ook zeer moeilijk hebben gehad met heel de situatie. Ook omdat je weet dat de mensen er nauwelijks nog  sociaal contact hebben. Mentaal moet dit ook zeer zwaar geweest zijn. Mocht ik in deze sector te werk gesteld zijn, zou ik zeker nood hebben aan mentale bijstand. Al die emoties en zo'n periode zouden me denk ik toch even te veel kunnen worden. 

Zoals je kan zien zullen de meeste onder de sociaal werker ook geleden hebben onder het coronavirus. Want we zijn er omdat we mensen willen helpen maar nu konden we dit niet ten volste volbrengen. Het is een gevoel van machteloosheid.

In dit artikel wordt besproken hoe Sociaal werker ermee om gingen. De regels die werden opgelegd dwongen praktijken en organisaties om op een heel snel tempo regels kunnen aanpassen voor de sociale afstand. 

Deed een onderzoek bij enkele organisaties. Zo zijn 27 Antwerpse organisaties bevraagd geweest tussen 16 en 20 maart natuurlijk online! De ondervraagden waren zeer divers:

Waardoor het dus geen representatieve steekproef is. Wat kunnen we nu vaststellen uit de bevraagde resultaten hoe het sociaal werk omgaat met de situatie:

  1. Diensten waar professionals rechtstreeks in contact kwamen met mensen werden stopgezet of anders georganiseerd;
  2. Buurtwerkingen/ Socio-culturele activiteiten werden gesloten;
  3. Bezorgdheid groot voor dak en thuislozen;
  4. Bijna allen experimenteren met een alternatieve manier om toch in contact te kunnen blijven komen met hun doelgroepen;
  5. Gebruiken veel sociale media kanalen;
  6. Mensen waarvan men bang zijn dat ze eenzaam worden, bellen ze op.
  7. ....
Je kan besluiten dat de sociaal werkers met heel wat bezorgdheden zitten met de mensen die ze normaal gaan helpen omdat dit nu niet meer kan. Dus vind ik dat deze ook een virtueel applaus verdienen. 

Tot de volgende!
Schania

Gebruikte bronnen:




2 opmerkingen:

  1. Hey Schania, ik vind het heel verrijkend om je persoonlijke visie te mogen ontdekken tijdens het lezen van je blog. Heel boeiend geschreven vanuit het standpunt vanuit een sociaal werker (in opleiding ;-)).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Schania,
    Ik vind het heel leuk dat je hierover schrijft! Velen houden zich bezig met de gevolgen van corona weliswaar, maar dan meer specifiek met de gevolgen voor de horeca, de vliegtuigmaatschappijen, de economie,... Echter niet veel mensen staan stil bij de gevolgen voor sociaal werkers.
    Je blog is heel boeiend om te lezen!
    Groetjes, Bo!

    BeantwoordenVerwijderen